Far de Portopí
-
Datos Técnicos
-
Historial
-
360grados
-
Imágenes/Videos
-
Faros a la vista
-
Exposición Portopí
Datos Técnicos
Latitud N
39.548571000000
Longitud E
2.623522000000
Alcance Nominal
18 millas náuticas
Altura sobre nivel del mar
41 metros
Apariencia luminosa
Grup de dos llampades cada 15 segons.
Apariencia diurna
Torre quadrangular de pedra, 38 metres.
Historial
És un far històric que ja apareix citat en un document amb data 12 de setembre de l’any 1300, com a part del codicil inclòs en el testament del rei Jaume II de Mallorca, conservat a la Biblioteca Nacional de París.
El primitiu far no es trobava al lloc actual, sinó sobre la lloma ocupada avui pel fort de Sant Carles, el qual es va acabar de construir el 1612. Però els vidres de la llanterna del far es trencaven cada vegada que es disparaven els canons del fort acabat de construir, per la qual cosa va haver de pensar-se a traslladar la seva llum. Aquest trasllat es va produir el 1617 i des de llavors el far està situat sobre la Torre de Senyals, anomenada així ja en el segle XV per la funció que tenia fins i tot abans de convertir-se en far, mitjançant la col•locació de boles que indicaven la procedència i el nombre dels vaixells que entraven al port. Posteriorment, es van utilitzar banderes per a aquesta senyalització, treball que van exercir els anomenats “sentinelles” fins el 1971.
El far de Portopí és el segon més antic d’Espanya i un dels fars en funcionament més antics del món.
El 1807 s’hi va instal•lar una òptica de reverbers giratòria, tot i que en aquell temps només quatre fars espanyols disposaven d’aquesta tecnologia.
Mentre a la resta dels fars de Balears es va deixar d’emprar oli d’oliva com a combustible el 1883, al far de Portopí no es va fer el canvi a la parafina d’Escòcia fins el 1893, moment en què es va substituir la vella llanterna de fusta per una moderna cilíndrica de muntants metàl•lics, i s’hi va instal•lar una òptica catadiòptrica amb llum Maris d’una metxa. El far va ser electrificat el 1918 i el 1927 se’n va tornar a substituir l’òptica i es va col•locar al seu lloc una altra catòptrica (de reverbers), cosa que fa que sigui actualment l’únic far espanyol que il•lumina amb una òptica d’aquestes característiques. Al seu interior hi ha instal•lada una exposició permanent de senyals marítims que reuneix una de les millors col•leccions existents actualment a Europa de material emprat en l’enllumenat marítim.
El 24 d’agost del 1972 se’n va apagar la llum per considerar-ho innecessari a causa del creixement del port i de l’existència d’una completa xarxa d’abalisament que facilitava l’entrada. Tot i això, el 1 d’abril del 1977 es va decidir tornar-lo a encendre tenint en compte la importància històrica d’aquest senyal. L’agost de 1983 va ser declarat Monument Historicoartístic.
Audioguías
Faros a la vista
Visita exposición
VISITES CONCERTADES A L'EXPOSICIÓ DE SENYALS MARÍTIMS DEL FAR DE PORTOPÍ
- De dimecres a divendres de 10 h a 15 hi de 16 h a 19 h. Dissabtes de 10h a 15 h.
- Nombre màxim de persones per visita: 20 (si el grup és més gros, especificau-ho a les "Observacions").
- Punt de trobada per a les visites: a l'exterior del Control d'Accés al Dic de l'Oest del port de Palma hi ha un punt de recollida i retorn dels visitants.
No es pot menjar ni beure al recinte de l'exposició. - Contacte:
- Adreça electrònica: fardeportopi@portsdebalears.com
- Telefono: 662418163
- La visita a l'exposició no inclou l'accés a la torre del far.
- El far de Portopí es troba dins una zona de domini públic portuari d'accés restringit. Per motius operatius i de seguretat no es permet estar fora de l'àrea delimitada de l'exposició. Heu de seguir estrictament les indicacions que us pugui donar el personal autoritzat en tot moment.
-
Visita disponible en català, castellà i anglès, i altres llengües a petició.
Més informació:
FORMULARI DE RESERVA
Faros más cercanos
Faros de Baleares
-
Mallorca
-
Cabrera
-
Sa Dragonera
-
Formentera
-
Menorca
-
Eivissa